PBgastro
Biuro Warszawa
ul. Balkonowa 2/4
e-mail: pbgastro@wp.pl
8.00 do godz 14.30
tel.: 22-674-30-79
Piotr Zduńczyk: 512 278 200
Bogdan Bojarski: 602 671 468
W naszej ofercie

Stołówki szkolne

Proponowane przez nas posiłki są zgodne z normami żywieniowymi dotyczącymi dzieci w wieku 6-12 lat.

Przykładowy jadłospis tygodniowy

 

Śniadania i podwieczorki dla klas 0

Zestaw1

Krupnik
Waga 1 porcji – 250 g

Ziemniaki gotowane
Waga 1 porcji – 150 g

Filet z dorsza panierowany
Waga 1 porcji – 85 g

Surówka z kapusty kwaszonej i marchewki
Waga 1 porcji – 150 g

Kompot
200ml

Wartość odżywcza zestawu
Energia kcal 581
Białko ogółem g 25,4
Tłuszcz ogółem g 20,9
Węglowodany ogółem g 83,2

 

Zestaw 1

Śniadanie
Zupa Mleczna
Waga 1 porcji – 200 g
Pieczywo-80g

Wędlina-20g
Papryka-40g
Herbata z cytryną-200ml

Podwieczorek
Ciasto drożdżowe z rodzynkami-40g
Herbata z cytryną-200ml

Wartość odżywcza zestawu
Energia kcal –822,2
Białko ogółem –28
Tłuszcz ogółem –29,3
Węglowodany ogółem –119,2

Zestaw 2

Zupa pomidorowa z ryżem
Waga 1 porcji – 250 g

Ziemniaki gotowane
Waga 1 porcji – 150 g

Sznycel cielęcy
Waga 1 porcji – 75 g

Surówka z porów
Waga 1 porcji – 70 g

Kompot 200ml

Wartość odżywcza zestawu
Energia kcal 609
Białko ogółem g 27,9
Tłuszcz ogółem g 19,8
Węglowodany ogółem g 87,1

 

Zestaw 2

Śniadanie
Zupa Mleczna
Waga 1 porcji – 200 g
Pieczywo-80g
Żółty ser-25g
Rzodkiewka-50g
Herbata z cytryną-200ml

Podwieczorek
Bułka z masłem, pasztetem i ćwikłą
Kakao-200ml

Wartość odżywcza zestawu
Energia kcal –917,30
Białko ogółem –33,1
Tłuszcz ogółem –35,40
Węglowodany ogółem –123,30

Zestaw 3

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami
Waga 1 porcji – 250 g

Ryż gotowany
Waga 1 porcji – 65 g

Duszona pierś z indyka
Waga 1 porcji – 75 g

Surówka z czerwonej kapusty
Waga 1 porcji – 150 g

Nektar z czarnej porzeczki
200 ml

Wartość odżywcza zestawu
Energia kcal 625
Białko ogółem g 25,6
Tłuszcz ogółem g 17,9
Węglowodany ogółem g 102,2

 

Zestaw 3

Śniadanie
Zupa Mleczna
Waga 1 porcji – 200 g
Pieczywo-80g
Wędlina drobiowa-25g
Pomidor-50gr
Herbata z cytryną-200ml

Podwieczorek
Galaretka truskawkowa z owocami-175g
Herbatka miętowa-200g

Wartość odżywcza zestawu
Energia kcal -665
Białko ogółem –20,6
Tłuszcz ogółem –18,9
Węglowodany ogółem-110,4

Zestaw 4

Zupa jarzynowa z ziemniakami
Waga 1 porcji – 250 g

Pierogi z mięsem i kapustą
Waga 1 porcji – 290 g

Surówka z rzodkiewek
Waga 1 porcji – 85 g

Nektar pomarańczowy
1 porcja – 200 ml

Wartość odżywcza zestawu
Energia kcal 605
Białko ogółem g 20,5
Tłuszcz ogółem g 17,6
Węglowodany ogółem g 99,6

 

Zestaw 4

Śniadanie
Zupa Mleczna
Waga 1 porcji – 200 g
Pieczywo z masłem –80g
Twrożkiem-20g
Herbata z cytryną-200ml

Podwieczorek
Bułka z masłem-40g
Sałatka jarzynowa-75g
Mleko – 150g

Wartość odżywcza zestawu
Energia kcal -845
Białko ogółem-26,5
Tłuszcz ogółem –33,9
Węglowodany ogółem-114,20

Zestaw 5

Rosół
Waga 1 porcji – 250 g

Ziemniaki gotowane
Waga 1 porcji – 200 g

Kotlet z piersi kurczaka panierowany
Waga 1 porcji – 80 g

Surówka z białej kapusty i marchwi
Waga 1 porcji – 120 g

Kompot z wiśni
1 porcji – 200 g

Wartość odżywcza zestawu
Energia kcal 599
Białko ogółem g 27,9
Tłuszcz ogółem g 18,8
Węglowodany ogółem g 85,7

 

Zestaw 5

Śniadanie
Zupa Mleczna
Waga 1 porcji – 200 g
Pieczywo-80g
Kiełbasa żywiecka-20g
Rzodkiewka-40g
Herbata z cytryną-200ml

Podwieczorek
Banan-50g
Herbatka owocowa-200ml

Wartość odżywcza zestawu
Energia kcal -807
Białko ogółem –24,4
Tłuszcz ogółem –25,7
Węglowodany ogółem-128,7


Zestawy obiadowe opracowane na podstawie - "Założenia przyjęte przy opracowywaniu jadłospisów dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych" Ewa Rychlik, Katarzyna Wolnicka